En smakebit på søndag: Grim

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Jag har haft en fin höstlovsvecka eller läslov som vi försökte få det att heta ett tag. Jag läste två Wennstam i början av lovet men pausade sen lite då jag hade läst sex av hennes böcker utan att skriva om dem så jag ville få ner lite tankar på pränt innan jag läste vidare. Det slutade med att jag tog tag i en hel del bloggfix både här och på Barnboksprat och eftersom jag har försummat bägge bloggarna under en lång period var det skönt att komma igång igen.

Efter det läste jag lite i Ormen i Essex men pausade för att sluka Kristófs trilogi Den stora skrivboken och co. Och igår började jag på Grim och älskar den så starkt att jag nog måste läsa ut den innan jag återvänder till Wennstam. Fast nu har ju precis Ohlssons nya om Strindberg kommit plus att nya Ruth Galloway kommer i veckan så det är galet hur mycket jag vill läsa just nu. Ibland tänker jag att det måste vara skönt att vara en sådan där mer sansad läsare som går in i en bokhandel och tittar efter något som tilltalar en istället för att vara en sådan med hyllmetrar olästa böcker i hyllan, tvåsiffrigt antal favoritmarkerade i streamingappen samt listor med allt nytt som är på ingång. Fast, näe. Inte vill vi vara sansade?

Grim handlar om Kasper, en ung kille som sommarjobbar på Gröna Lunds spökhus, dras med ångest och är son till basisten i Dark Cruelty, ett av de mest mytomspunna banden från tiden då dödsmetallen slog igenom i Sverige. Deras sångare, Grim, dog blott 19 år gammal och Kasper känner en allt större dragning mot att han måste ta reda på vad som egentligen hände. Eftersom det är Bergmark Elfgren som skriver så finns här lite vibbar av övernaturliga saker också.

Boken är så galet bra, jag var depprockare och punkare och lyssnade bara på enstaka dödsmetallband där en skiva av Unleashed var min favorit. Men jag känner igen mig i mycket av det här med subkulturen och sen är det så sjukt roligt att Kasper bor i Handen där jag tillbringade en stor del av mina ungdomsår och liksom han gick på gymnasieskolan Fredrika Bremer. Så igenkänningen är stor men även för dig som inte känner som jag så lovar jag att den här boken är fantastisk!

Smakbiten kommer från ett stycke där Kasper sitter och pratar med sina kompisar från Grönan där Iris har visat sig vara ett stort fan till Dark Cruelty.

”Det är ganska coolt att ett gäng vanliga svenska tonårskillar var med och formade en musikgenre”, sa Iris. ”Och de var så små!”

Kasper log. Farsan och hans gäng. Tonårsgrabbar med långt otvättat hår, slitna gympaskor och bandtröjor under flanellskjortor. Noggrant avritade loggor på jeansvästar och jackor, bandnamn skrivna med vit penna på skinnpajens rygg. När deras gitarrsträngar gick sönder hade de knappt råd att köpa nya. De kunde knappast ha föreställt sig att folk skulle pratat om dem trettio år senare. Eller kunde de det?

”Men alltså hur låter death metal?” sa Cornelia.
”Tänk dig att ett gäng orcher startar ett band”, sa Selam.
”She’s not wrong”, sa Iris.
”Eller ett gäng nâzgul”, sa Selam.

26 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Grim

 1. Tack för smakbiten! Den har jag köpt och jag älskar ju death metal. Tror det kommer vara hög igenkänningsfaktor.
  Senaste boken om Ruth Galloway har jag redan läst på engelska.
  Ohlssons nya bok vill jag läsa.

 2. Sara Bergmark Elfgren har jag gillat i kombinationen med Mats Strandberg. Däremot var jag inte lika förtjust i Norra Latin, men det berodde nog mest på mina egna felställds förväntningar. Grim låter spännande, även om jag inte alls kan relatera till death metal.

  Och alltså, vem vill vara sansad? Egentligen?

 3. Skönt med lov, varit full fart på jobbet under lovet, varit långhelgsledig men skulle inte ha något emot längre lov 😉
  Spännande omslag. Tack för smakbiten.

 4. astridterese

  Jeg hadde ikke fått med meg at det hadde kommet ut en bok to i denne serien. Jeg begynte på Norra Latin, men fikk aldri fullført den. Jeg skal gi den en ny sjanse.
  Ha en riktig fin søndag!

 5. Denne blei jeg nysgjerrig på! Elsker å lese om musikkmiljøer. Og du er ikke aleine om å ha et cirka uendelig antall uleste bøker stående i bokhylla (og liggende rundt andre steder i leiligheten og, for den saks skyld)…

 6. Denne boken er for meg. Temaet. Humoren Og omslaget. Må skaffe meg denne. Kanskje en grunn til å krysse grensa? Det er noe med å kjøpe bøkene fysisk.

  Jeg har flere stabler med uleste bøker- og har etterhvert lært meg å elske dem 🙂
  Ønsker deg en fin søndag

 7. Paula Merio

  Sitter och ler för jag skulle inte begripa ett smack av den här boken, den kunde vara skriven på japanska för min del! Jag är alltså för gammal, på tok för gammal…
  Kul med så många gemensamma beröringspunkter, förstår din fascination! Tack för smakbit

 8. vad det gäller böcker finns det ingen anledning att vara sansad. läste Cirkeln av författarparet Bergmark & Elfgren och tyckte om den trots att genren inte tillhör mina favoriter. Grim kände jag inte till. tack för smakebiten!

 9. Åsa

  Sanslöst jobbigt att försöka vara sansad när det gäller böcker. Grim hade jag naturligtvis redan kollat upp, lite nyfiken på den. Tack för smakbiten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s