Fat Dance

Maddi älskar att dansa. Hennes kusin är med i en dansgrupp som heter Fat Dance och Maddi drömmer om att en dag få dansa tillsammans med dem. Grejen med Maddi, hennes kusin och hela dansgruppen är att de inte är några normativa smalisar och de flesta i Maddis klass, och för den delen i världen, tycker att tjocka personer inte bör dansa. En dag börjar Elli i Maddis klass, Elli är icke-binär och Maddi och Elli hittar en fin gemenskap i sin icke-normativitet. Tillsammans hoppas de på att kunna förändra världen.

Fat Dance är en fin bok om ungdomstiden med dess osäkerhet, förälskelser och hopp. Det är också en uppgörelse med normsamhället och de begränsningar och osynliga regler som råder. Boken visar att alla är olika och bara för att man är normbrytande så är man inte alltid helt på samma lag. Ibland kämpar Elli och Maddi tillsammans och ibland strider de var för sig.

Fat Dance handlar också om kroppspositivism, att acceptera sig själv och vara stolt över den du är och så som du ser ut. Världen idag och sociala medier i synnerhet har kommit att handla så mycket om att visa upp en falsk yta, glättighet och så smala människor såklart. Tjocka människor göre sig helst inte besväret att synas, definitivt inte lättklädda men möjligtvis om det är en rolig sketch där de äter mycket och spelar dumma. Vikt har alltid varit en känslig fråga i tonåren och jag hoppas att Malin Eriksson Sjögärds bok kan sätta lite nya tankar och idéer i huvudet på dagens ungdom. Var och en får ju se ut precis som hen vill.

Titel: Fat Dance
Författare: Malin Eriksson Sjögärd
Förlag: Opal
Sidantal: 200
Utgivningsår: 2021
Utläst: 4 december 2021
Mitt betyg: 4/5

Köp på Adlibris eller Bokus

Recensionsexemplar från förlaget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s