En smakebit på søndag: Tuktans ljuva år

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Jag har minst sagt haft fullt upp de senaste två månaderna och varken haft tid eller energi att lägga på läsning. Jag har påbörjat ett antal böcker, tackat nej till bokcirklar och lagt upp ett ynka fåtal Instagrambilder. Den kommande veckan har jag återigen två bokcirkelträffar men nu har jag åtminstone en intention att delta och jag har påbörjat bägge böckerna och haft en viss läsro.

I den ena cirkeln är det Tuktans ljuva år som gäller. Fleur Jaeggy var för mig helt okänd innan den här boken dök upp på vår agenda. Den skildrar inledningsvis en flicka som växer upp på olika internatskolor som lär känna den perfekta Frédérique och hur hon verkar utveckla en smärre besatthet av denne. Jag vet dock inte vartåt det barkar då jag bara läst ca en tredjedel. Boken är för övrigt endast 110 sidor lång vilket känns som en gudagåva när man ska komma igång med läsningen igen.

 

Från allra första dagen ville jag vara med henne, och vara med henne innebar i själva verket att ikläda sig hennes själ, bli hennes medbrottsling, försmå alla andra. Ett slags blodspakt, ett systerskap. Detta från allra första dagen, från det ögonblick hon kom in för sent i matsalen. Eller också var jag tvungen att underkasta mig en rit som hon ledde. En dag sa hon till mig att hon direkt lagt märke till mig, men hon sa det bara för att göra mig glad, även om hon aldrig brukade säga någonting bara för att göra någon glad. Det är möjligt att hon en gång hade sagt att jag var vacker.

17 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Tuktans ljuva år

 1. astridterese

  Det er deilig når leselysten kommer tilbake og man har tid til å lese. Det er en fantastisk følelse 🙂 Ha en riktig fin søndag!

 2. Paula Merio

  En tunn bok är ju perfekt att komma igång med när man inte haft tid att läsa på länge. Den här boken hittar jag på biblan, den kom ut på 90-talet men har kanske blivit en klassiker då den ännu inte hittat till magasinet…
  Tack för smakbit

 3. Åsa

  Rätt ovanligt med kortromaner numera, verkar ha varit vanligare förr. Denna kände jag inte till, tack för smakbit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s