En smakebit på søndag: Den vita tigern

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Igår fick jag lite ork att pyssla med bloggen en stund. Mitt bloggande har alltid gått i perioder och mina ambitioner har pendlat mellan högt och lågt. Som jag sagt förr så vill jag dock ha kvar bloggen även om det går lite (mycket) stiltje i den emellanåt. Jag prioriterar liksom olika saker i olika faser av livet och vardagen. Efter en fin påsklovsvecka kom en kort arbetsvecka med mycket sol. Det var härligt och jag har hittat både ut i löpspåret och även in på gymmet på sistone. Jag var i behov av ett nytt gym så under påsklovet tittade jag på tre olika gym i närheten men valde till sist ett fjärde. Det kändes riktigt bra där så jag hoppas den känslan håller i sig!

Läsningen har gått trögt det här året men jag låter den göra det då huvudet är lite trögt. Under lovet försökte jag börja på Den vita tigern men tyckte den var lite tråkig och somnade hela tiden. I fredags kväll bestämde jag mig för att försöka igen och nu sögs jag in i boken och avverkade halva där på kvällen och den andra halvan på lördag morgon. Jag tyckte väldigt mycket om den så jag tänkte bjuda på en smakbit ur den fastän den är utläst. Boken handlar om Balram, en fattig indisk pojke som får jobb som chaufför åt en rik man vilket förändrar hans eget liv på både det ena och det andra sättet. Du får också en rejäl inblick i det indiska samhället med klasskillnader, orättvisor och korruption. Jag trodde först att den utspelade sig på kanske 70-talet men insåg senare att den snarare tilldrar sig i början av 2000-talet.

 

Gå till vilken pub eller bar som helst i Bangalore och ni hör samma sak: kan inte få tillräckligt med call-center folk, kan inte få tillräckligt med dataingenjörer, kan inte få tillräckligt med försäljningschefer. Det finns tjugo, tjugofem sidor jobbannonser i tidningen varje vecka.

I Mörkret är det annorlunda. Där sitter det varje morgon tiotusentals unga män på teserveringar och läser tidningen, eller ligger på en säng och nynnar på någon melodi, eller sitter i sitt rum och pratar med ett fotografi av en filmstjärna. De har inget jobb att gå till idag. De vet att de inte kommer att få något jobb i dag. De har gett upp kampen.

Det är de smarta.

De dumma har samlats på ett fält mitt i stan. Då och då kommer det en lastbil förbi, och alla männen på fältet rusar fram till den med utsträckta händer och ropar: ”Ta mig! ta mig!”

12 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Den vita tigern

  1. Paula Merio

    Ser att boken kom ut för några år sedan och finns på biblan. Kan inte mycket om Indien, bara skrapat på ytan. Lät lite deprimerande…
    Tack för smakbit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s