Hjalmar Hjärnspöke: tro inte på allt du tänker

Alla har vi väl någon gång haft hjärnspöken? Ju äldre du blir, desto bättre lär du dig förhoppningsvis att känna igen och hantera dina hjärnspöken. Hjalmar hjärnspöke är en bok som vänder sig till barn för att försöka reda ut vad det här med hjärnspöken är och hur man kan prova att hantera dem.

Barn har nämligen hjärnspöken och vissa mer än andra. Både som medmänniska, förälder och lärare har jag stött på barn och unga med hjärnspöken. Underrubriken ”Tro inte på allt du tänker” är precis vad boken handlar om. Du måste få din hjärna att inse att dina tankar inte är sanningar utan att det kanske bara är ett litet hjärnspöke som sitter därinne och försöker få dig att oroa dig i onödan. En oro som kan leda till ångest även hos ganska små barn idag.

Ebba Dagsdotter föreslår att man ska bli vän med sitt spöke eftersom man inte brukar vara rädd för sina vänner, Ibland kan ju Hjalmar varna för riktiga faror och det är bra men det är när han larmar för påhittade faror som det gäller att påminna sig själv att det är Hjalmars tankar och inga sanningar som hörs inuti huvudet.

Boken är lättfattlig och väldigt söt med alla små spökillustrationer. Jag tror inte att det är en bok som barn läser och sen är de kvitt sina spöken men bara att få läsa den och förstå att man inte är ensam här i världen med sin oro och att den går att bekämpa, det hoppas jag tänder ett hopp. Jag är ingen psykolog och tänker inte rekommendera boken istället för eventuella välbehövliga psykologkontakter men jag tror definitivt att den kan vara en hjälp och ett stöd för den som tampas med hjärnspöken. Kanske kan den vara ett komplement till psykologkontakten?

Hjalmar hjärnspöke utger sig inte heller för att vara någon slags amerikansk quick fix-självhjälpsbok utan den presenterar en metod som på sikt kan lära barn och unga att känna igen och kanske bättre hantera sin oro. För dig som har ett barn med mycket oro i din närhet tycker jag absolut att du ska ta och titta närmare på den här boken. Men läs den först själv så du vet att den är lämplig. Oro kan ju faktiskt vara fullt befogad många gånger och kanske behöver barnet i din närhet en helt annan typ av hjälp än en bok.

Titel: Hjalmar Hjärnspöke: tro inte på allt du tänker
Författare: Ebba Dagsdotter
Förlag: Ordberoende förlag
Sidantal: 48
Utgivningsår: 2022

Köp på Adlibris eller Bokus

Recensionsexemplar från förlaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s