Ställ om

Jag har följt Klimatklubben sen starten och läst gängets bok Gör skillnad! samt Johanna Leymanns (då Nilsson) bok Slow Fashion. Självklart ville jag nu också läsa Maria Soxbos Ställ om och jag lyssnade till henne på bokmässan och köpte boken där.

Med att ställa om menar Soxbo att förändra något och hon vill försöka komma med omställningstips istället för förbud. Hon menar att vi bör sträva mot att förändra samhället i grunden så att andra värden än pengar och status blir viktigast och resonerar kring hur vi kan bli hållbara människor. Boken är indelad i sju kapitel: drömmar, tid, jobb, gemenskap, värden, konsumtion och lycka. Den är snabbläst och inspirerande och innehåller konkreta frågor och ideér för att få dig att tänka till.

Kapitlet om drömmar handlar om att antingen sätta sig ner en gång för alla och fundera kring vilket mål man har för att kunna jobba mot det eller att inse att man är nöjd med det man har. Precis som Soxbo tillhör jag den vita medelklassen och det är lätt för mig att säga men jag är nöjd med det jag har och jag lever i stort sett i enlighet med mina värderingar. Det jag saknar är som så många andra är mer tid, men är jag beredd att gå ner i arbetstid för det? Inte ännu i alla fall.

Många av de mer konkreta hållbarhetstipsen i boken handlar om att dela på saker, köpa second hand, njuta av det som är gratis (skogspromenader med eller utan bärplockning) och för den som är mindre bemedlad än Soxbo och mig är det här såklart vardag. Hon och jag handlar second hand för att hjälpa klimatet, någon annan gör det för att det är deras enda ekonomiska möjlighet. Men jag skulle säga att boken vänder sig främst till den som har möjligheten att tänka igenom sitt liv och sin livsstil. Vi som har råd, tid och ork helt enkelt.

Den blir förmodligen också mest läst av oss som redan är frälsta, så som det brukar vara med den här typen av litteratur, men jag tror ändå på att den enskildes handling är betydelsefull och att var och en kan inspirera någon annan mot ett mer klimatsmart leverne. Den enda punkten jag inte riktigt förlikar mig med är den om att dela på saker, t.ex. verktyg. Om jag lånar ut min borr till 15 personer och den sedan går sönder. Ska jag köpa en ny då? Ska den som den gick sönder hos göra det? Ska alla betala hyra? Här är jag nog fortfarande alltför ego i mitt tänk även om jag såklart kan tänka mig att låna ut vissa saker då och då. Men ge mig lite tid så kanske jag ställer om mitt tankesätt. 🙂

Förlag: Norstedts
Utläst: 5 november 2022
Mitt betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s