Tilly and the Lost Fairy Tales

För ca två år sedan läst jag Tilly och bokvandrarna som precis kommit ut på svenska och jag älskade den. Tänk att få vara som Tilly och kunna bege sig till böckernas värld och uppleva äventyr! Även om alla äventyr inte var så trevliga. För något år sedan fick jag ärva del 2 och 3 av en kompis som också läst och gillat och nu läste jag den andra delen. Eftersom det är en serie kan det finnas risk för spoilers nedan alternativt vara lite svårt att förstå när du inte har bakgrunden.

Tilly åker till Paris med kompisen Oskar då de ska hälsa på hans pappa och farmor strax innan jul. Mormor och morfar förbjuder Tilly att bokvandra i folksagor då de är lite speciella och finns i så många olika versioner. Men Oskars farmor visar sig ha en kompis som äger en bokhandel och som tvärtom uppmuntrar barnen att ta en tur i en bok med folksagor. Det kanske inte var en så smart idé…

I början av boken kände jag att jag kanske inte var så sugen på mer Tilly ändå men en bit in i boken så blev det riktigt spännande och det är något visst med att få bege sig in i böckernas värld. I den här boken möter Tilly bl.a. Rödluvan, Jack (och bönstjälken) och Rapunzel. Eftersom boken är skriven i modern och feministisk anda så är inte sagoflickorna några värnlösa typer (eh ok, Rödluvan är bra godtrogen ändå) utan tvärtom riktigt rediga och det är härligt att läsa. 

Det finns just nu tre böcker till om Tilly (på svenska också) men jag hoppas att den historien som började i första boken får sitt slut i nästa för sen känner jag mig mätt. Och det verkar som att hon får en ny följeslagare i bok 4 så kanske blir det som jag hoppas. Hade jag gått i mellanstadiet idag hade jag dock inte nöjt mig med bara de tre första. Så du som behöver ett julklappstips till en 9-12-åring – köp de här böckerna! Och frågan är såklart, när ska den här serien filmas?

Förlag: Philomel Books 
Utläst: 14 december 2022
Mitt betyg: 4/5

En reaktion på ”Tilly and the Lost Fairy Tales

  1. Pingback: Tilly and the Map of Stories – Bokdivisionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s