En smakebit på søndag: Vinternoveller

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Jag måste inleda med att be om ursäkt att jag varit usel att på att kommentera hos andra den här veckan. Jag vill ju vara med i alla ”utmaningar” för att det är så roligt att ge och få kommentarer men jag fick inte till mitt sedvanliga bloggande förra helgen så jag har fått panikskriva inlägg sent på kvällarna i veckan och då inte orkat/hunnit kommentera. Nu är jag bättre förberedd igen.

Det har varit en del som hänt i veckan också. Jag har bokcirklat, besökt bästa stället Green Praline som fyllde 4 år, tränat (om än väldigt lite), hängt på ett vårdhem, lyssnat till Ann-Helen Laestadius som pratade om Straff, varit på Dungenkonsert samt lyssnat på Depeche Modes nya singel om och om igen. Däremot har jag läst väldigt lite. I väskan har jag haft Vinternoveller och på nattduksbordet ligger Gösta Berlings saga. (Säger du nattduks- eller nattygsbord?)

Vinternoveller består av tre olika noveller. De första, vi kan inte hjälpa alla, är tydligen obligatorisk läsning för alla norska gymnasielever numera. Och det förstår jag, för den är galet bra. Den handlar om en ung ensamstående mamma och hennes typ femåriga dotter. De har precis passerat en tiggare som bett om småpengar och mamman säger att de inte kan ge. Dottern undrar varför och kräver en förklaring.

Därför att inga pengar är småpengar. Därför att din pappa inte har betalat underhåll på tre månader, märkte du inte att han inte ringde på sin födelsedag, jag la dig med kronan från förskolan på, och efteråt satt jag vid köksbordet med fötterna på stolen och pannan mot knäna, han tänker på andra tjejer nu, ser du de här två tiorna och de här två tjugokronorna? De ska räcka hela helgen. Ser du den här tatueringen, det är din pappas namn, och hade jag haft råd skulle den blivit en fågel nu, jag har tecknat den där fågeln, på smörgåspapper, en kväll när jag satt vid köksbordet, och fågeln blev fin, vingarna pekade uppåt i spetsarna, det såg ut som om den skulle lyfta.

Det börjar regna. Jag drar upp huvan på hennes jacka.

– Vi kan inte hjälpa alla, säger jag.

20 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Vinternoveller

  1. Paula Merio

    Jag fick lära mig att det heter nattygsbord, eller sängbord, växte upp i Helsingfors. Den här boken vill jag läsa, har reserverat den nu, gillar noveller, tack för smakbit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s