Tisdagtrion: Bäst hittills under våren

Ugglan och bokens Tisdagstrion handlar om att tipsa om tre böcker på veckans tema och att ta del av andra deltagares tips.

Veckans tema: Bäst hittills under våren
Jag tar avstamp i februari vilket ju inte riktigt är vår men nära nog, i alla fall ibland.

Tills alla dör av Diamant Salihu handlar ju som de allra flesta nog vet om Järvakonflikten och är en intressant redogörelse för det samt en nära inblick i de kriminella ungdomarnas liv. Jag var och lyssnade till Salihu för några veckor sedan och hans tips till oss alla i publiken var: ”Sluta köpa knark så göder ni inte konflikterna”. Därför var det skrämmande att i helgen i DN läsa om de högutbildade partyknarkande människorna som minsann inte alls tyckte att de bidrog.

Straff av Ann-Helén Laestadius är en stark skildring av både den egna skammen i att växa upp som same och den behandlingen som barnen på sameskolan får utstå, just för att de är samer. Att det här inte är rent fiktivt utan verklighetsbaserat gör det hela så mycket värre.

Tålamod av Djaïli Amadou Amal är en annan stark skildring av månggifte i ett muslimskt Kamerun där både de flickor som blir andrefruar (åt olika män) och en av förstefruarna får komma till tals. Särskilt berättelsen om den första frun berör då hon är en del av det kvinnonedvärderande systemet men ändå vänder hon sin avsky åt fel håll. Sparka uppåt och inte nedåt är ett riktigt bra tips i livet.

17 reaktioner på ”Tisdagtrion: Bäst hittills under våren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s