Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin

Som jag sagt ett antal gånger förut här på bloggen så är jag intresserad av hantverket skrivande och en del av mig vill skriva en bok. Vilket tydligen en oproportionerlig stor andel av Sveriges befolkning också vill. Mitt största problem är att jag inte har en bokidé. Den dagen en idé dimper ner i huvudet på mig kommer mitt största problem förmodligen vara att jag är lat och emellanåt saknar disciplin. Men, jag älskar projekt och finns det något bättre projekt än att skriva en hel bok från grunden? (Ja, bygga/renovera hus kanske och det är jag noll intresserad av)

På grund av detta så hänfaller jag ibland till texter om skrivande och jag minns inte var jag fick nys om den här boken men jag haffade ett ex på biblioteket som jag läste igenom ganska snabbt. Det är en väldigt lättläst och inspirerande bok som varvar skrivtips och tankar kring skrivande med intervjuer med författare och olika övningar. Många av övningarna är jag inte riktigt redo för eftersom att jag i nuläget inte skriver. Men som jag önskar att jag vore en skrivande människa när jag läser boken och jag blir verkligen pepp på att försöka! Men så var det ju det där med idéer igen.

Boken tar upp en rad olika aspekter och områden som varför du skriver, hur du kan få idéer (yay), hur din skrivrutin eller -vardag ser ut, synopsis, testläsning, research och hur du orkar hålla ut. Den innehåller inte direkt romanbyggarkunskap som karaktärsbyggande, dramaturgi, gestaltning och allt sådant utan fokus ligger mer på hur du kan starta upp och hålla igång ditt skrivande. Jag tror faktiskt inte jag läst någon annan skrivbok så här pärm till pärm förut utan mer bläddrat igenom dem och tänkt att jag läser dem senare.

Jag önskar att jag vore en av alla dem som säger att ”Åh jag har skrivit så läänge jag kan minnas” men förutom min kortkortroman om hästen Blanko vilken skrevs i typ 8-årsåldern har jag inte fått ur mig mkt mer än några få texter. Akademiska uppsatser ej medräknade. Jag bloggar ju, om än sporadiskt, vilket är ett skrivande men inte på samma sätt som en bok. Dessutom har jag sjuttitvåtusen andra gigantiska projekt vilket gör att jag egentligen är tveksam till om jag överhuvudtaget skulle ha tid för skrivande. Och mina bokskrivande medmänniskor har dessutom alla lagt bloggandet på hyllan eftersom de inte orkar med bäggedera.

Men, precis som jag nyligen läste om en 102-årig dam som började springa när hon var 80 så har vi ju Marianne Cedervall som debuterade som författare omkring 60. Så ännu har jag ju tid. Och om/när jag hittar min idé vid 60 så kan jag mycket väl tänka mig att återvända till den här boken för att då kunna svara på alla frågorna ordentligt och återigen bli peppad och få bra strukturtips!

Förlag: People & Stories
Utläst: 23 februari 2023
Mitt betyg: 4/5

En reaktion på ”Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s