Cirkoli

Titel: Cirkoli
Författare: Patrik Stigsson

Förlag: Universum Noll
Sidantal: 490
Utgivningsår: 2012

Utläst: 1 sep 2012
Mitt betyg: 4/5

Den här boken var ett recensionsexemplar för Barnboksprat och recensionen är tidigare publicerad här.

Cirkoli fanns här för mycket länge sen. Det var en cirkus. Och på samma gång ett tivoli… Det var därför det kallades Cirkoli.

Staden där Gusten bor är omgiven av en ogenomtränglig ogrässkog som en trollkarl sått för flera hundra år sedan. Nästan ingen som beger sig in i skogen kommer tillbaka och Gustens pappa är en av dem. Gustens mamma är trött på Gustens ständiga fantasier, särskilt de om Filko. Det mamma inte förstår är att Filko finns på riktigt precis som alla andra barns låtsaskompisar.

En dag när Filko är ute och flyger träffar han en döende gammal gumma. Hon ber honom att hämta en riktig människa och det var så Gusten kom att flyga med Filko över ogrässkogen bort till Cirkoli. Här kunde man en gång åka berg- och dalbana till stjärnorna, prova föryngringsmaskinen eller titta på de mest fantastiska uppträdanden av både verkliga och overkliga varelser. Gumman visar ett enormt ägg och förklarar att Gusten måste fortsätta vakta detta tills det kläcks. Det kan ta en dag eller hundra år men när ägget kläcks kommer hela jorden förvandlas till Cirkoli och världen ska flöda över av rikedom och lycka.

Gusten tror att gumman är tokig och har inte alls lust att sitta på ett trasigt nöjesfält och vakta något gammalt ägg. Han är ändå lite nyfiken på Cirkolis historia och hör sig för hemma i staden. Det är så det kommer sig att hans klasskompis Sofia också flyger med Filko till Cirkoli och snart är de bägge två indragna i ett fasansfullt äventyr.

Patrik Stigsson berättar på Cirkoli-bloggen att han levt med den här boken i sex år och det märks. Det är en svindlande historia som tar läsaren med både upp bland molnen och ner i avgrunden. Den är gediget berättad, välskriven, lättläst och tankeväckande. Vad händer egentligen när vetenskapen experimenterar med liv? Vad är sanning, vad är verklighet och vem ska man tro på?

Jämte de vanligen förekommande manliga hjältarna är boken full av starka kvinnliga karaktärer och Sofia måste vara en av de tuffaste hjältinnor litteraturen skådat. Bli inte förvånad om din son eller dotter vill ta en kurs för att lära sig hantera värja. Läs boken och häng på du med!

Köp på Adlibris eller Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s