Artighetsreglerna

Titel: Artighetsreglerna
Författare: Amor Towles

Förlag: Månpocket
Sidantal: 373
Utgivningsår: 2012 (Originalupplaga: 2011)

Utläst: 26 sep 2012
Mitt betyg: 3/5

Det här var en bok jag varit sugen på ett bra tag och den röstades igenom som septembers Fika & bokprat-bok. Jag behövde bara säga att den påminde om Gatsby så var alla sålda direkt.

Den utspelar sig alltså under 1930-talets USA, närmare bestämt 1938 i New York. Vi följer Katey med rötter ur den ryska arbetarklassen, beläst och gissningsvis några år under 30. Kateys bästa väninna Eve härstammar istället från en bättre bemedlad Mellanvästern-familj men hon är fast besluten att klara sig utan deras hjälp och pengar. En kväll träffar de på den tilldragande och förmögne Tinker Grey och alla tre blir vänner, eller mer än vänner. En kväll råkar de ut för en bilolycka tillsammans och Eve blir mest skadad. Hon flyttar in hos Tinker så att han kan ta hand om henne vilket medför att trions relationer förändras.

Jag hade stora förväntningar på den här boken och känner mig lite snuvad. Det är en fantastisk skildring av hur Katey glassar runt i New Yorks bästa svängar men jag grips inte riktigt av storyn. Framför allt hade jag svårt att få grepp om Katey. Kanske är det meningen att hennes personlighet ska framställas som om hon inte är särskilt viktig men hon tar sig ju fram som en bergsget bland klippor och jag önskar att jag kunnat ta henne mer till mitt hjärta. Ingen av de andra karaktärerna är heller särskilt färgstarkt återgiven utan jag får känslan av att jag sakta åker i en limo längs gatorna i New York och följer dessa människors öden en kort stund i livet. Jag känner dock den frustrerade kärleken och det finns en viss sorgsen känsla genom boken men det är lite för platt för att jag ska vara helt nöjd.

Köp på Adlibris eller Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s