Lill-Selma på Mårbacka

Som traditionen sig bör så panikdrog jag den tunnaste boken i hyllvärmarhyllan sista dagen i månaden. Denna månad blev det ett seriealbum för barn: Lill-Selma på Mårbacka av Maria Bergström illustrerad av Emily Ryan.

Albumet baseras på Selmas trilogi: Ett barns memoarer, Mårbacka och Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf vilka jag dock inte läst. Vi får i alla fall följa Selma från det att hon föds och genom hennes barn- och ungdom. Vid födseln kommer en släkting och spår att Selma kommer att ha en sjuklighet att dras med i hela sitt liv. Mycket riktigt så vaknar Selma en morgon och kan inte gå, huruvida det ett par år senare är havsluften, trollpackan eller påfågeln som gör henne frisk igen får vi aldrig veta men halt blir hon ju resten av livet. De många åren som stillasittande och samvaron med mormor och hennes berättelser kan mycket väl vara det som lade grunden till hennes författarskap.

Boken vänder sig till mellanstadieelever och den är väldigt fint berättad och oerhört uttrycksfullt illustrerad. Den passar nog fint att högläsa tillsammans med yngre barn också där du som läser kan förklara vissa av de lite svåra orden. Det är definitivt en spännande inledning för den som är nyfiken på Selma och det är en härlig inblick i hur det kunde vara att vara barn för över 100 år sedan.

Utläst: 30 juni 2019
Mitt betyg: 4/5
Köp på Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s