Svart som natten

Jag var lässugen men trött och osugen på alla böcker som stod på min lista över vad jag ”borde” läsa. En bibliotekssurf senare så hittade jag den här och tänkte att jag äntligen skulle ta och läsa Ann Cleeves. Det är så skönt att läsa något bekant när man är lite trött och ofokuserad.

Själva deckarstoryn är att Catherine, en ung tjej hittas mördad och paralleller dras till ett tidigare fall där flickan Catriona försvann. Då misstänktes den lite annorlunda Magnus men inga bevis kunde knyta honom till försvinnandet. Han hade haft båda flickorna på besök precis innan deras respektive försvinnande/död. Perez är kriminalkommissarie men en styrka från fastlandet rings in för att sköta fallet. (Alltså det låter så tråkigt och klyschigt att beskriva handlingen, det är nog därför jag [tror att jag] ogillar så många deckare, jag är allergisk mot frasen ”ung kvinna hittas mördad” men nu är det ju så…)

Det visade sig vara ett smart drag för läslusten att läsa om Jimmy Perez. Som tur är har jag fiskpinneminne så trots att jag t.o.m. sett de första avsnitten av serien två gånger (yup, det var en annan gång jag var trött) så kom jag inte ihåg upplösningen även om jag mindes vissa fragment. Dessutom är serien hyfsat omgjord från böckerna. Fran lever fortfarande, Cassie är ett litet barn och Fran och Jimmy har inte blivit ett par ännu. Utöver Perez så är det bara Sandy som finns på stationen och den Sandy tycker jag inte stämmer överens med seriens tv-seriens Sandy. Jag saknar Tosh men vet inte om hon dyker upp senare eller om de gjort om Morag till henne. Cleeves beskrivningar av Perez utseende är ganska långt ifrån Douglas Henshall men det är ändå honom jag ser fram framför mig under läsningen. Alla ortsnamn kan jag höra med skotsk dialekt och jag ser miljöerna framför mig tack vare tv-serien.

Jag läste några recensioner av boken efteråt och det var många som tyckte att det var lite segt och någon beklagade sig t.o.m. över uteblivandet av snaskiga detaljer. Det är just alla de här sakerna som gör att jag gillar boken. Jag hade kanske förväntat mig att det skulle handla mer om Jimmy, så som i tv-serien, men istället får vi följa ganska många av personerna i boken lite närmare. Det ger en bredare bild av hela förloppet. Dessutom tycker jag det är väldigt roligt att få lära känna Fran! Jag tänker definitivt läsa vidare i den här serien och tycker att det ska bli riktigt roligt och avkopplande.

Utläst: 20 september 2020
Mitt betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s