En smakebit på søndag: bone.dikter

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Den här veckan har varit tung och helgen var mer än välbehövlig. Det känns inte alls att det var påsklov förra veckan utan jag är redan jättetrött. Jag har för sjuttitionde gången startat upp träningen igen och hoppas att jag kan slippa fler uppehåll p.g.a. sjukdomar eller bristande ork nu. Lite energi fick jag i måndags då vi såg Stefan Sundström sjunga Taube på Kulturhuset. Jag gillar inte alls visor à la Taube men jag gillar Sundström och tillsammans med de skickliga musiker han hade, bl.a. Hederos, blev det faktiskt riktig bra. Allra bäst var det när han sjöng sina egna låtar även om jag bävade lite inför Alla ska i jorden nu inför alla kommande begravningar jag ska gå på. Jag har också varit och lyssnat till Inger Edelfeldt och Diamant Salihu i veckan vilket var kul respektive intressant.

Jag läser hur många böcker som helst parallellt; började ju med Anna Karenina men hann inte klart till föreställningen, blev sen tvungen att börja på Om snö och guld men så flyttades veckans bokcirkel fram och jag är halvvägs i den också, insåg att bone.dikter ska lämnas tillbaka idag eftersom att jag lånat den för typ 3 månader sedan och lånat om max antal gånger så då började jag läsa den, kom sen på att Klara och solen ska diskuteras denna vecka så den måste också läsas nu. Dessutom påbörjade jag ju Outlander innan allt det här och den vil jag jättegärna läsa vidare i!

Dikter och jag är inte direkt kompatibla. Jag gillar texter som säger det de menar och har heller aldrig varit särskilt bra på att tolka eller ens lyssna på låttexter även om det finns undantag. Dessutom verkar de allra flesta poeter lida av svårmod och det gör jag så extremt sällan så jag har svårt att relatera till ångest, depression etc. Men jag vet inte, utan detta blir det kanske bara romantiska dikter om ljuva sommarängar? Den enda diktsamling jag äger är Ida Eklöfs Moder Justitia som är en blandning av svårmod och feministiska dikter och det är de senare jag uppskattar allra mest.

Yrsa Daley-Ward tillhör också denna kategori av svårmod men ibland handlar det om andra saker eller en typ av svårmod som jag kanske trots allt kan relatera till. Bäst tycker jag nog om en lång dikt som mer blir  som en kort novell där hon beskriver relationen mellan sig själv och brodern i samband med deras fars begravning. Det finns en alfabetsdikt i boken, ni vet, en sådan med ett ord för varje bokstav. Här undrar jag hur översättare resonerar för även om Charmerande fungerar på C så gör ju omöjligt Dyra det på D? Jag bjuder på en av de kortare och mer klarspråkiga dikterna idag.

en vacker konst

Kanske att du har lärt dig det här av din mamma
eller av en annan hemsökt kvinna – vem som helst.
Att le vackert åt en djävul är något användbart
som en lär sig.
Att svälja ens missnöje
i spadtag
hålla det hårt i magen.
Endast åldras på insidan.
Hålla det sexigt forever.

12 reaktioner på ”En smakebit på søndag: bone.dikter

  1. Bokföring enligt Monika

    Dikter är inte kompatibla med mig heller. Jag har så fruktansvärt svårt (eller bara ointresse) att tolka vad någon annan menar med kryptiska formuleringar 😬

  2. Jag läste mycket lyrik i tonåren, tror jag ”funderade” mer då. Men det är så olika om det stämmer eller inte. Språket måste fungera för mig. Jag gillar litteratur där inte allt skrivs ut, där det lämnas en del åt läsaren. Men allt ska inte analyseras.
    Har också haft en tung vecka, inledde med begravning i måndags. Men det blev en fin stund i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s