Rör mig inte!

Titel: Rör mig inte!

Författare: Tahereh Mafi

Förlag: B Wahlströms

Utläst: 8 april 2012

Mitt betyg: 3/5

Det här var min andra bok från Booked som jag lyckats komma över. Det är också den första delen i en planerad trilogi och filmrättigheterna är visst redan sålda.

Den handlar om Juliette, 17 år, som har en gåva/förbannelse vilken innebär att hon kan döda människor med sin blotta beröring. Hon sitter inspärrad på mentalsjukhus sedan ca tre år tillbaka och världen utanför är en dyster, mörk plats där Återetablissemanget har tagit makten. Det sägs att fåglar brukade flyga förr och Juliette har i 10 års tid drömt om en flygande fågel – vit med gyllene strimmor som en krona på huvudet. En dag får hon en cellkamrat, Adam, och hennes liv ändrar riktning och innebörd men vägen är lång, krokig och svår.

Det här är en välskriven, medryckande, dystopisk ungdomsbok som byggs upp väldigt spännande men mot slutet går det lite för fort och lite för enkelt. Jag drar paralleller till både 1984 och TV-serien Heroes och jag kan inte låta bli att känna att jag läst/sett detta förut. Nu är jag en ovan läsare av ungdomsböcker vilket jag dock försöker råda bot på i mindre skala och det här är faktiskt den fjärde ungdomsboken jag läser detta år inser jag. Jag kan tycka att jag vill ha lite mer från boken men det kommer förmodligen i uppföljarna. Det är dock en bra bok, språket är lysande och jag lever mig in i livet som Juliette. Samtidigt som jag kan tycka att den slutar lite hastigt så tror jag dock inte att jag kommer läsa uppföljarna.

Köp på Adlibris eller Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s